Loading...
 

Atoth Blog

Atoth Personal Blog

Besz*rt a laptopom

Tóth Attila MD 2007 June 30, Saturday
Kenytelen vagyok windows alol irni. Borzalmas. Most egy ideig megint ritkulnak a bejegyzesek. Besz*rt a laptop. Erti a dolgat a rohadek, mert mar nem garancialis. A fonokom megkert, hogy OpenOffice helyett hasznaljak Microsoft Excelt, mert fo a megbizhatosag es a folytonossag. Ebbol latszik, hogy... Egyebkent meg elaludtam a hatam es reggel varatlanul a viz a fejemre omlott a zuhanybol. Nem tudom miert kell bunhodnom. Akkor is megjavitom ezt a nyomorult laptopot. Mindenki masnak jobb napokat kivanok!

Működik a Python-UNO bridge

Tóth Attila MD 2007 June 21, Thursday

Nemrég Linux-os alternatívát kerestem a fizetős EndNote (Windows/Mac) helyett a referenciák kezelésére. Sajnos kiderült, hogy nem megy a Python-UNO bridge és ezért nem képes kommunikálni a program az Openoffice-szal. Rájöttem (több nap debugolás után), hogy csak akkor jelentkezik a dolog, ha biztonságos kernelt boot-olok. A problémát sikerült megoldani: a python binárison ki kell kapcsolni az MPROTECT biztonsági opciót. Sajnos a biztonság rovására megy, de ez egyenlőre egy szükséges workaround.

Ja, ha már ezzel pepecseltem, akkor csináltam néhány ebuild-et az újabb verziónak, meg egy javított ebuild-et a stabil változatnak.

Legközelebb odk-t installálok openoffice-hoz és szeretném beizzítani az apache2-webdav-svn kombót harmadik nekifutásra.

Borotválkozás

Tóth Attila MD 2007 June 20, Wednesday
Vigyázat: explicit képek! Az a helyzet, hogy hajtóerő híján a borotválkozást kissé elhanyagoltam. Aki ismer, az tudja, hogy egyébként sem az erősségem, szóval akkor el lehet képzelni... Az utóbbi időben értek olyan jelzések, hogy ideje borotválkozni. Azért nem arra kell gondolni, hogy átadták a buszon a helyet. Leginkább Marianna véleménye nyomott sokat a latban. Megvettem életem első szakáll nyíró készletét és dokumentáltam az eseményt.

Néhány kép a vezeték nélküli eszközökről

Tóth Attila MD 2007 June 20, Wednesday
Feltöltöttem néhány képet a vezeték nélküli összeállításról. Az adatátvitel két Linksys WAP11-es access point között zajlik, amelyeket bridge módban konfiguráltam (nem fogadnak kapcsolatot). Mindkét helyen egy Linksys WSB24-es szignál erősítő működik. Ez úgy 14dB-t nyom a jelen. Két RP-TNC és két RP-SMA csatlakozója van. Az előbbiek az antennákkal állnak összeköttetésben, az utóbbiak a WAP11 eredeti antennáinak a helyére csatlakoznak. A kütyü FCC engedélyes. A beépített antennák helyett 12dB-es, 30 fokos nyalábban történő fókuszálásra képes antennák végzik a jelek sugárzását és fogását. Szerencsére ez is FCC engedélyes. Az elérési pontok 802.11b szabvány szerint, 2Mbps maximális sebességgel üzemelnek a minél stabilabb adatátvitel érdekében. Ha felbátorodok, akkor lehet, hogy felnyomom 11Mbps-re, de most így jónak tűnik. Otthon egy Linksys WRT54G segít, hogy ne kelljen vezetékekkel foglalkozni. Ez G-only módban működik WPA titkosítással. Aki tudja, hogy mi a baja a Windows Vista-nak a WPA2-Personal titkosítással, az keressen meg. Az irodában a forgalmat egy Linksys BEFSR41 route-olja a hálózatra. A UAB IT nagyon firnyákos. MAC address klónozásra is szükség volt. Nem tudom milyen switch-eket használhatnak...

Pydb for DDD Gentoo ebuild

Tóth Attila MD 2007 June 20, Wednesday
Egy másik technikai jellegű blog bejegyzés. A cikk adatbázis kezeléséhez munkatársaim EndNote-ot használnak Windows alatt. Az még hagyján, hogy fizetős, de Linux alá természetesen nincsen. Mac-re bezzeg van. Sebaj, elkezdtem alternatívák után nézelődni. Találtam is egy olyan programot, ami nagyon ígéretesnek tűnt: bibus-biblio a neve. Mindent tud amit kell. Sikerült beizzítanom egy MySQL adatbázist a háttérben és frankón tudok cikkeket hozzáadni. Sajnos valamiért nem működik az Openoffice kapcsolat. Jobban ránéztem a témára és bizony kiderült, hogy az Openoffice Python UNO bridge valamiért nem használható. Miközben debug-olni próbálom a problémát, feltelepítettem a DDD nevű debuggert. Python programokhoz van hozzá egy kiegészítő debugger, amit pydb-nek hívnak. Ez hiányzott a Gentoo-ból, ezért csináltam hozzá ebuild-et, ami innen tölthető le. Sajnos a python debug információk nélkül fordult, ezért nem kaptam eddig használható backtrace-t. Remélem előbbre jutok majd, mert nem hagy nyugodni a bibus.

Audacious Crystality plugin Gentoo ebuild

Tóth Attila MD 2007 June 20, Wednesday
Mint a címéből ki lehet találni ez egy technikai jellegű bejegyzés lesz. Akik nem használnak Gentoo alatt Audacious-t, azoknak nem érdemes tovább olvasni. Szóval: egy ideje áttértem XMMS-ről előbb Aqualung-ra, majd Audacious-ra. Az utóbbiból csak az XMMS Crystality plugin-je hiányzott. Neten fellehető anyagok segítségével csináltam hozzá egy ebuild-et, ami innen tölthető le. Bővebb részleteket ebben a HUP fórumos témában lehet megtudni.

Működik a vezetéknélküli internet

Tóth Attila MD 2007 June 19, Tuesday

Szeretném megtörni a hallgatást és örömmel jelentem be visszatérésemet az éterbe. A legfőbb ok, hogy már régóta nem frissült a blog, hogy otthon nincs internet. Bent az irodában meg nem azzal vagyok elfoglalva, hogy frissítsem. Beszereztem egy-két dolgot az utóbbi időben, amivel lehetővé vált a vezeték nélküli internet elérés a lakásban. Nagy mázlim van, hogy az irodából rálátni az apartmanra. Nagyjából egy kilométernyi távolságot kellett áthidalni. Ehhez céleszközökre is szükség van: két bridge mode-ban is működőképes vezeték nélküli elérési pont mellett nem árt egy-egy szignál erősítő és néhány irányított antenna sem. Az első pár próbálkozás nem sikerült. Legutóbb viszont sikerült életet csiholni a rendszerbe. Nagyon izgultam, hogy milyen lesz a sebessége. Amikor kipróbáltuk Balázzsal jónak tűnt. Ezt a mérés is megerősítette. Hamar meg fogja hozni az árát, tekintve hogy idekint az internet elérés az otthonihoz hasonló. Ráadásul olyan, mintha az irodában ülnék. Később lehet, hogy rakok fel egy-két képet.
Szóval most gyakoribb frissítésre számíthat minden kedves érdeklődő.

Virtuális hajléktalan

Tóth Attila MD 2007 May 06, Sunday
Sajnos az a vezeték nélküli elérési pont, amelyiket eddig használtunk pár hete beszüntette működését. Emiatt a lakásból nem tudok netezni. Ezt a blog is megsínylette. Az első fizetésem még várat magára, a lakótársam pedig nem internetfüggő. Nem volt képem azt kérni, hogy kölcsönbe csak miattam vezettessük már be az internetet. Lassan győzelmet aratok a bürokrácia felett és már van bankszámlám, hálózati azonosítóm és belépőkártyám is. Közben véget ért a szemeszter. Szerdánként sincsenek már MRI kurzusok. Az utolsó alkalommal Donald B Twieg-től kértünk egy dedikált példányt abból a korai cikkből, melyben a K-tér elvének alapjait fektette le. A kivonatot kiraktam az oldalra, hogy mások irigykedhessenek. Látszik rajta, hogy nem tegnap nyomtatták. Előző hétvégén túlerőltettem a bal karom az egyetemi sport centrumban. Ez jó és rossz is egyben: egyrészt volt lehetőségem túlerőltetni, másrészt otthon nem volt. Túlerőltetés alatt nem az izomlázat értem, hanem azt, hogy bedurrant. Futottunk és kondiztunk, majd lazításként úsztunk és szaunáztunk. Mindezt 1300 HUF-nak megfelelő pénzért. Szuper volt, de ezen a hétvégén csak futni fogok. Már majdnem teljesen rendbe jött a karom.

Kezdek ember lenni

Tóth Attila MD 2007 April 21, Saturday
A héten megkaptam a "Social Security Number"-t. Ez olyan kb., mint otthon a személyi szám. Csak éppen egy rongyos papírcetlin van. Viszont figyelmeztetnek, hogy vigyázz rá, mert különben nagyon visszaélhetnek vele. Nade akkor miért egy rongyos papírcetli? Na mindegy: a lényeg, hogy meg van. Mindenhol kérik így már eljutok a második kérdésig legalább. Jogsim még nincs. Arra utaló jelek is vannak, hogy lassan tényleg az egyetem alkalmazásába kerülök. Ma megnyitottam a bankszámlámat, hogy legyen hova utalniuk a sok pízt. A bank webes felülete nagy meglepetésemre gagyibb, mint az OTP. Hétfőn pedig megkötöm a biztosításomat. Nem tudom mi tart azon egy egész napig. Nem baj. Egyébként tudom: egy tanfolyam van hétfőn, ahol minden egyetemi teendőről és lehetőségről felvilágosítanak. Bezony. Karcsi jóvoltából megvilágosodtak a legutóbbi sötét képeim. Most már nem kell 20 percig adaptálnia annak, aki meg akarja őket nézni. Kicsit aggaszt, hogy a szerverhez kötött modemet rosszul érzékeli a gép. Sajnos úgy néz ki, hogy a kábelezés és a modem rendben van. Mivel a programon nem változtattam, ezért sajnos erősen valószínű, hogy tönkrement a gép egyik soros portja. Erre is időt kell majd szánjak, ha ősszel otthon leszek.

Visszaköltöztem

Tóth Attila MD 2007 April 15, Sunday
Száműzetésem véget ért, mert Barbi a tavaszi szünet végeztével hazautazott. Péntek este visszaköltöztem. Végül is csak pár cuccot kellett két ajtónyira vinni. Csináltam pár képet, bár így utólag kicsit sötétnek tűnnek: itt lehet megnézni. Csatlakoztam egy kurzushoz, amit egy Twieg nevű fickó (ezesetben professzor) vezet. Eredetileg a Balázs jár rá. Csak öten vagyunk, ebből hárman értjük a témát. Egy indai és egy távolkeleti lánynak nem sok lövése van a dologról. A Balázs képben van. Van még egy indiai fickó is, akiből MR mérnök lesz - na ő keni-vágja. Már rég szerettem volna találkozni egy igazi MR fizikussal és ez most végre megtörténhetett. Az órák szerdánként vannak. Aktuálisan egy review cikken megyünk végig, ami az MR spektroszkópia során a térbeli lokalizálásról szól. Ugye milyen izgalmas? :-)

Newest Blog Posts

  1. Tiki 14, esetszámláló 1003, SSD projekt
  2. Processzor achitectura - öregszem
  3. 2014-es bejegyzés

Switch Language