Loading...
 

Atoth Blog

Atoth Personal Blog

Tiki 14, esetszámláló 1003, SSD projekt

Tóth Attila MD 2015 May 29, Friday
Tiki-14.0 install kész. Jobbnak néz ki, mint a 13.x - az kicsit mintha félkész lett volna. Sok funkció még mindig nem a régi. Pl: térkép. Jóval régebben még google map-szel még ment. Aztán valami mással. Most nem megy: már nem tudom követni. Saját map servert nem fogok installálni, ha 8 éve már anélkül futott. Esetszámláló meghaladta az 1000-et: 1003. Végül is jubiláltam. Már csak 21 eset kell, hogy kerek legyen a szám. Legalábbis 32-es számrendszerben. Most SSD projektbe kezdtem. Már 10+ éve is olyan érzésem volt az IT-vel kapcsolatban, mintha mindenki publikus bétatesztelővé vált volna. Manapság az az érzésem, hogy orosz rulettet játszok minden egyes upgrade-kor. Karácsonykor pl. végleg beadta a kulcsot a jó öreg 100Hz-es katódsugárcsöves TV. PIP modullal: egyszerre két full adást nézhettél rajta. Persze akkoriban még nem set-top box-okról ment a történet és nem volt bekódolva az adás. Tehát jött egy LG Smart TV. Beizzítottam rajta a Wifi-t (MAC szűréshez kisakkoztam a MAC address-t is). Ment rajta a böngészés is. Aztán később leültem elé és első dolgom a firmware upgrade volt. Na akkor elkezdtek lehalni a dolgok. Előbb a web alkalmazás, majd sorban egy több minden. Gyári reset sem oldotta meg. Pedig az elején még 1 óra alatt hangolta újra a csatornákat apukám. A 4. ilyennél már 15 perc alatt kész volt vele. A vége garanciális szervíz lett. Érdekes, hogy nem a firmware-t downgrade-elték, hanem nemes egyszerűséggel kicserélték az alaplapot. Azon meg volt egy régi firmware. Azóta ha meglátom a firmware menüt, meggyújtok egy fekete gyertyát, a nyakamba veszem a fokhagymás nyakláncom és szemlesütve tovább léptetem. Ugyanez pepitában: kellett szünetmentesre egy akkupak felújítás. Visszahozták a gépet. Gondoltam itt a pillanat a kommunikációs kártya upgrade-re. Mert a régivel már az SSH is döcögött, a windows-os kliensek pedig PowerChute Network Shutdown-nal dokumentáltan nem tudtak https-sel kommunikálni vele. Beraktam az újabb kártyát (használt), hozzá a környezeti szenzorokat, amik mások mint a régihez. Meg a console kábel is más. Minden ment: szépen és jól. Na itt is firmware upgrade-del kezdtem. Az eredmény, hogy nem tudott kommunikálni a szünetmentessel. De úgy, hogy a soros kommunikáció is meghalt. Tehát maga szünetmentes rottyantott maga alá. Újra kellett indítani. Persze a szünetmentes nem indítható csak úgy újra. Pláne, ha a kommunikációs kártya már nem is látja. De túl vagyok rajta és a firmware downgrade-en is. Kezdem megtanulni a leckét is így 37 évesen (Vadász, vadász, te...). Szóval legközelebb inkább skip-pelem a firmware upgrade-et. Mára ennyi. Szombaton megint egész nap dolgozom majd. Jövő héten Esztergomi kitérő.

Processzor achitectura - öregszem

Tóth Attila MD 2014 October 11, Saturday

Az első jel az volt, amikor a Philips által biztosított virtuális környezet mindenféle fatal error-ral nem volt hajlandó elindulni a VMWare kliensben. Kibukott, hogy bizony az Athlon MP az oka. Pontosabbat nem tudtak. Nade egy virtuális környezet, ami amúgy bármin el kéne induljon - maximum lassabban - ahol fut a virtuális kliens? Erre nyeltem egyet és ment egy Dell desktop masinára. Amit adott esetben kihúz a konnektorból a takarító. Vagy rosszabb/jobb esetben úgy teszik fel az asztalra hétvégén, hogy feszülnek a bedugott vezetékek (párnába sikítanék).
Aztán a következő alarmírozó jel néhány hónapja bukkant fel. A szív MR kiértékelő program a Safenet Sentinel megoldást használja. Úgy emlékszem ezt használta a Graphisoft is. Nagyon verzatilis: lehet lock-olni a software-t MAC address-re, windows hálózati névre és termlészetesen USB-s hardver kulcsra. Tök okos: mi floating license-eket használunk. Akárhonnan futtatható - VPN-en belül. Ha pedig elutaznál oda, ahol nincs internet, akkor van egy ilyen: hogy commuter license. Ilyenkor lekéri a szerverről a licenszt egy általad beállított időtartamra, és addig nem kell kapcsolat a szerverrel. Maximum 1 hónap lehet, az alap 1 nap. Ha nem adod vissza a licenszt időben, akkor 1 hónap után magától "visszakerül" és a helyi elveszti a hitelességét. Ezt a mechanizmust szerettem, mert külföldön vagy bizonytalan internet kapcsolattal is használható maradt. Na ez a commuter mechanizmus előző év vége felé elkezdett nem működni. Teszteltem én is és úgy tűnt, hogy az a baj, hogy az Athlon MP szerver 32 bites, a kliensek meg 64bitesek. Bár némelyik 64bites gépre 32bit-es Win 7-et telepítettem, mert csak 4G memória van bennük. De sajnos kiderült, hogy nem ilyen egyszerű. Konkrétan a szerverrel van a baj. A software egyszerűen nem működik jól. És most már biztos vagyok benne, hogy nem a 32bit, hanem az Athlon MP architectura miatt.
Most azt javasolta a cég, hogy: "nem lehetne-e esetleg lecserélni a szervert?" Ezt úgy fordítanám le, hogy nem lesz kijavítva. Hát a válaszomban azt válaszoltam, hogy nem nagyon, csak drágán. File server is egyben, remote management kártyával, hardware-es RAID kártya, BIOS szintű hozzáféréssel. De, ami a legfontosabb: egy rakat pótalkatrésszel. Tudok nekik részletes alkatrész listát írni, hogy mennyibe kerülne ez aktuálisan újonnan.
De most jött a harmadik jel: 4.2-ről 4.3-ra frissítettem a libreoffice-t a gépen és nem hajlandó elindulni a következő hibaüzenettel: fatal error: extension in synchronize.
Az ok sokkoló:
"LibreOffice 4.3 is not usable on < SSE2 CPU"
A jelenleg terjesztett 4.3-as windows libreoffice binárisokat Visual Studioval fordítják, SSE2 támogatással. Ezt a mondatot kiemelném:
"Some arguments have started regarding the need to be able to compile LibreOffice on such old hardware, here an AMD K7 whose production started in mid-1999 and was discontinued in 2005, 9 years before LibreOffice 4.3 was released."
Az Athlon K7 bizony obsolete. Na persze ha Gentoo lenne még mindig rajta, akkor fordulna forrásból SSE2 nélkül. De hát ez egy Windows 7 Enterprise 32bit. Szóval ez van. Az Athlon MP obsolete. 9 éve discontinued. És még mindig hogy megy! Nincs kedvem nyugdíjazni. Mondjuk ez legyen a legnagyobb gondom az életben. Úgyis csak egy szerver. Az OpenOffice még mindig megy. Úgy látszik annak a windows binárisait nem SSE2 flag-gel fordítják. Legalábbis még egy ideig.
Esetszámláló: 962. Időközben lett még 2 plusz kiértékelő gép. Hardveresen harmonizálnak a másik kettővel. Valamikor cserélnem kéne a Cisco Catalyst switch-eket. A szerveren meg áttérni bonding-ról teamd-re. Az egy kis kiesést fog jelenteni. Sikerült frissíteni a Tikiwiki-t 12.2-ről 13.0-ra. A böngésző cache megtréfált az új design-nal.

2014-es bejegyzés

Tóth Attila MD 2014 January 26, Sunday
Miután nyáron újra elkezdtem kajakozni, vettem egy használt Orca-t. Nagyon jó érzés volt evezni és szerencsére nem volt gondom megülni a hajót. Régóta terveztem, hogy újra síelek. Gellér Laci unszolására csatlakoztam a munkahelyi kezdeményezéshez és nagyon jót síeltünk. Lackenhof Sporthotel volt a bázis, de a hóhelyzet miatt átmentünk Hochkarba, ami a környező viszonyokhoz képest síelhető volt. Legközelebb Lavor meghívására Franciaország következik. Szerencsés vagyok. Most Hajni síel Nassfeldben a családdal, remélem épségben hazaérnek. Biztosítást kötöttem, de itthon hagytam. Nem volt rá szükség. A csapatból viszont volt egy lábtörés. Sajnos. Karácsonykor meglátogatott minket Csabi. Jó volt látni. A Google Glasst nem lehetett összelőni magyarországi Google account-tal rendelkező Androidos telefonnal. Valódi többfelhasználós üzemmód pedig még nincs. A Gentoo rendszereimen az ünnepek alatt áttértem openrc-ről systemd initre. Hát nem volt kis menet. De azért nem panaszkodom. Most úgy érzem lépést tartok a trendekkel. A benti gépeken költöztetem az archivumot az egyik desktopról központi szerverre. A hardver régi, de a RAID kártyára tettem néhány 2Tb-os vinyót. Távmenedzsment kártya fontos, hogy bármikor lehessen piszkálni. A másolást megszakítottam, hogy a TDK-sok tudjanak dolgozni az absztraktokon. Szuper TDK-saink vannak. Alig várom már a bécsi kongresszust. Két gépet XP-ről Win 7-re fogok frissíteni, ha végeztem a másolással. Jövő héten már jön az első előadás. Esetszámláló: 915. A Tikiwiki-t többszöri nekifutásra upgradeltem végül 10.5-ről 12.0-ra. Csabi blogjában kitette a html tag-eket. IRC-n kaptam segítséget. Végre sikerült a css-t is berhelnem, hogy a footer ne legyen picit szélesebb a kelleténél. Aly & Fila FSOE 324: király.

Régóta nem posztoltam már

Tóth Attila MD 2013 July 22, Monday
Esetszámláló: 871. Sok víz lefolyt a Dunán. Sokminden történt. Például AGFA PACS upgrade. Quench-elt az MR, de az upgrade elmaradt. Szerver upgrade viszont volt. A Dual Athlon MP architectura nagyon egzotikus volt, de már lassan fordított. Most tartalék. Az új dual Xeon hasít. És legalább nem gyorsabb a laptopom. Offsite backup-ot is csináltam. PHP 5.4 upgrade fogós. Squirrelmail-el voltak problémák. Megoldódni látszik. Upgrade-eltem a Dadabik-et és a PhpScheduleIt-et is. Dadabik-es lesz a szív MR regiszterünk. Kapunk új rezidenseket is. A zenei ízlésem a régi. Mostanában több trance-et hallgatok megint. Rendszeresen futok és több, mint 10 év után újra elkezdtem evezni. Már 4 előadás van kilátásban őszre (Sopron, Eger, Budapest, Szolnok). Eddig 1 hét szabi volt. A Balaton Soundra a Lavor segítségével jutottam el. A Wellamarin-os szállást én intéztem. Istenien éreztük magunkat. Végre hallottam élőben Armin van Buurent. De voltunk Nervo-n, Alesso-n. Miért tették délutánra az Above & Beyond-ot? Jó volt a kis társasággal bulizni. Levontunk azért egy tanulságot: jövőre 1-2 nappal tovább foglalom a szállást levezetésnek. Ja és az eltelt idő alatt sajnos búcsút intettem a PalmOS-nek és beálltam az Android-osok táborába. Még két hét szabi augusztusban, benne egy hétvégi csapatépítés Kenesén. Azt várom már.

Zenés esetszámláló bejegyzés

Tóth Attila MD 2011 June 13, Monday
Esetszámláló: 684. Ajánlott zene: Dougal and Gammer feat Nikki Mak - Everytime I Hear Your Name (Dougal & Gammer rulez), Ham & DMO - In Your Eyes (Bonkers 17 rulez), Ham - Scream Your Heart Out, Sy & Technikore - The Nerve Centre (the only way to stop the beat...), Joey Riot & The Ripper - Hypnomatic, Scott Brown - Neckbreaker (Essential Platinum Remix) (a remix-et Dougal és Gammer követte el...). Szerverek kiporszívózva. Jövő héten költözés az új helyre. Felújítás után nem kerülnek már vissza: maradnak ott, ahova valók. Vasárnap csak egy akut volt, János Kórház szerencsére csendben maradt. A Pünkösd hétfő is laza eddig. Tikiwiki 7.0-ásra frissült. Elpattant egy húr, úgyhogy neki álltam CSS-t editálni, hogy helyrepofozzam a design-t. Most meg vagyok vele elégedve.

Helyzetjelentés

Tóth Attila MD 2011 June 06, Monday
Jövő héten ismét behívósság. Plusz még Pünkösd hétfő is. Remélem a János Kórház CT-je nem adja elő a szokásos "meghibásodást". Mit mondjuk előző évben is. A múlt hét tűrhető volt. Hétvégén nem jött el egy egész család, így időben végeztem. Volt időm biztonsági mentésre. Bár még nem végeztem. Jövő hétvégén jön a Tanár. Előzőleg már ment a nyomtatás. Most fix DHCP-s IP-t kap a nyomtató, szóval mennie kell. Azért bekukkantok majd, még ha nem is hívnak be. Utána való hétvégén kiköltözök. Közeledik a szobák nyári felújítása. Kiporszívózom a szervert és megy a másik épületben a szerver szobába. Ami tulajdonképpen egy tetőtéri helység split klímával. De legalább nem átjáróház. Utána pedig szúrok egy Heidelberg-Brüsszel-Madrid kombót. Nyáron irány Amerika Csabihoz. Igaz egyedül, de jól fogom érezni magam. Esetszámláló: 677.

Újabb hét

Tóth Attila MD 2011 March 21, Monday
Esetszámláló: 636. Elfogadták az EHRA EuroPace 2011-re a sportoló absztraktot poszternak. Pedig inkább az ESC2011-re való, de mind1. Ezért júniusban megyek Madridba. Ha az ESTI2011-re is elfogadják a másikat, akkor Heidelbergből utazok Madridba. Az ESC Párizsban lesz, de csak augusztus végén. 6 óra múlva nem vagyok behívós. 15-én a hullám tetején voltam, két napra rá hullámvölgyben. Kazahsztánban hideg van állítólag.

Áramszünet előtt

Tóth Attila MD 2011 March 06, Sunday
Esetszámláló: 619. Hétfőn délelőtt visszaterhel az ELMŰ a korábban lopás miatt sérülés kapcsán felújított transzformátor helységre az ideiglenes transzformátorról. Nyugis hétvége. Biztonsági mentésekre is van idő.