Loading...
 

Atoth Blog

Processzor achitectura - öregszem

Tóth Attila MD 2014 October 11, Saturday

Az első jel az volt, amikor a Philips által biztosított virtuális környezet mindenféle fatal error-ral nem volt hajlandó elindulni a VMWare kliensben. Kibukott, hogy bizony az Athlon MP az oka. Pontosabbat nem tudtak. Nade egy virtuális környezet, ami amúgy bármin el kéne induljon - maximum lassabban - ahol fut a virtuális kliens? Erre nyeltem egyet és ment egy Dell desktop masinára. Amit adott esetben kihúz a konnektorból a takarító. Vagy rosszabb/jobb esetben úgy teszik fel az asztalra hétvégén, hogy feszülnek a bedugott vezetékek (párnába sikítanék).
Aztán a következő alarmírozó jel néhány hónapja bukkant fel. A szív MR kiértékelő program a Safenet Sentinel megoldást használja. Úgy emlékszem ezt használta a Graphisoft is. Nagyon verzatilis: lehet lock-olni a software-t MAC address-re, windows hálózati névre és termlészetesen USB-s hardver kulcsra. Tök okos: mi floating license-eket használunk. Akárhonnan futtatható - VPN-en belül. Ha pedig elutaznál oda, ahol nincs internet, akkor van egy ilyen: hogy commuter license. Ilyenkor lekéri a szerverről a licenszt egy általad beállított időtartamra, és addig nem kell kapcsolat a szerverrel. Maximum 1 hónap lehet, az alap 1 nap. Ha nem adod vissza a licenszt időben, akkor 1 hónap után magától "visszakerül" és a helyi elveszti a hitelességét. Ezt a mechanizmust szerettem, mert külföldön vagy bizonytalan internet kapcsolattal is használható maradt. Na ez a commuter mechanizmus előző év vége felé elkezdett nem működni. Teszteltem én is és úgy tűnt, hogy az a baj, hogy az Athlon MP szerver 32 bites, a kliensek meg 64bitesek. Bár némelyik 64bites gépre 32bit-es Win 7-et telepítettem, mert csak 4G memória van bennük. De sajnos kiderült, hogy nem ilyen egyszerű. Konkrétan a szerverrel van a baj. A software egyszerűen nem működik jól. És most már biztos vagyok benne, hogy nem a 32bit, hanem az Athlon MP architectura miatt.
Most azt javasolta a cég, hogy: "nem lehetne-e esetleg lecserélni a szervert?" Ezt úgy fordítanám le, hogy nem lesz kijavítva. Hát a válaszomban azt válaszoltam, hogy nem nagyon, csak drágán. File server is egyben, remote management kártyával, hardware-es RAID kártya, BIOS szintű hozzáféréssel. De, ami a legfontosabb: egy rakat pótalkatrésszel. Tudok nekik részletes alkatrész listát írni, hogy mennyibe kerülne ez aktuálisan újonnan.
De most jött a harmadik jel: 4.2-ről 4.3-ra frissítettem a libreoffice-t a gépen és nem hajlandó elindulni a következő hibaüzenettel: fatal error: extension in synchronize.
Az ok sokkoló:
"LibreOffice 4.3 is not usable on < SSE2 CPU"
A jelenleg terjesztett 4.3-as windows libreoffice binárisokat Visual Studioval fordítják, SSE2 támogatással. Ezt a mondatot kiemelném:
"Some arguments have started regarding the need to be able to compile LibreOffice on such old hardware, here an AMD K7 whose production started in mid-1999 and was discontinued in 2005, 9 years before LibreOffice 4.3 was released."
Az Athlon K7 bizony obsolete. Na persze ha Gentoo lenne még mindig rajta, akkor fordulna forrásból SSE2 nélkül. De hát ez egy Windows 7 Enterprise 32bit. Szóval ez van. Az Athlon MP obsolete. 9 éve discontinued. És még mindig hogy megy! Nincs kedvem nyugdíjazni. Mondjuk ez legyen a legnagyobb gondom az életben. Úgyis csak egy szerver. Az OpenOffice még mindig megy. Úgy látszik annak a windows binárisait nem SSE2 flag-gel fordítják. Legalábbis még egy ideig.
Esetszámláló: 962. Időközben lett még 2 plusz kiértékelő gép. Hardveresen harmonizálnak a másik kettővel. Valamikor cserélnem kéne a Cisco Catalyst switch-eket. A szerveren meg áttérni bonding-ról teamd-re. Az egy kis kiesést fog jelenteni. Sikerült frissíteni a Tikiwiki-t 12.2-ről 13.0-ra. A böngésző cache megtréfált az új design-nal.

Newest Blog Posts

  1. Tiki 14, esetszámláló 1003, SSD projekt
  2. Processzor achitectura - öregszem
  3. 2014-es bejegyzés

Switch Language