Loading...
 

Atoth Blog

Atoth Personal Blog

Tiki 14, esetszámláló 1003, SSD projekt

Tóth Attila MD 2015 May 29, Friday
Tiki-14.0 install kész. Jobbnak néz ki, mint a 13.x - az kicsit mintha félkész lett volna. Sok funkció még mindig nem a régi. Pl: térkép. Jóval régebben még google map-szel még ment. Aztán valami mással. Most nem megy: már nem tudom követni. Saját map servert nem fogok installálni, ha 8 éve már anélkül futott. Esetszámláló meghaladta az 1000-et: 1003. Végül is jubiláltam. Már csak 21 eset kell, hogy kerek legyen a szám. Legalábbis 32-es számrendszerben. Most SSD projektbe kezdtem. Már 10+ éve is olyan érzésem volt az IT-vel kapcsolatban, mintha mindenki publikus bétatesztelővé vált volna. Manapság az az érzésem, hogy orosz rulettet játszok minden egyes upgrade-kor. Karácsonykor pl. végleg beadta a kulcsot a jó öreg 100Hz-es katódsugárcsöves TV. PIP modullal: egyszerre két full adást nézhettél rajta. Persze akkoriban még nem set-top box-okról ment a történet és nem volt bekódolva az adás. Tehát jött egy LG Smart TV. Beizzítottam rajta a Wifi-t (MAC szűréshez kisakkoztam a MAC address-t is). Ment rajta a böngészés is. Aztán később leültem elé és első dolgom a firmware upgrade volt. Na akkor elkezdtek lehalni a dolgok. Előbb a web alkalmazás, majd sorban egy több minden. Gyári reset sem oldotta meg. Pedig az elején még 1 óra alatt hangolta újra a csatornákat apukám. A 4. ilyennél már 15 perc alatt kész volt vele. A vége garanciális szervíz lett. Érdekes, hogy nem a firmware-t downgrade-elték, hanem nemes egyszerűséggel kicserélték az alaplapot. Azon meg volt egy régi firmware. Azóta ha meglátom a firmware menüt, meggyújtok egy fekete gyertyát, a nyakamba veszem a fokhagymás nyakláncom és szemlesütve tovább léptetem. Ugyanez pepitában: kellett szünetmentesre egy akkupak felújítás. Visszahozták a gépet. Gondoltam itt a pillanat a kommunikációs kártya upgrade-re. Mert a régivel már az SSH is döcögött, a windows-os kliensek pedig PowerChute Network Shutdown-nal dokumentáltan nem tudtak https-sel kommunikálni vele. Beraktam az újabb kártyát (használt), hozzá a környezeti szenzorokat, amik mások mint a régihez. Meg a console kábel is más. Minden ment: szépen és jól. Na itt is firmware upgrade-del kezdtem. Az eredmény, hogy nem tudott kommunikálni a szünetmentessel. De úgy, hogy a soros kommunikáció is meghalt. Tehát maga szünetmentes rottyantott maga alá. Újra kellett indítani. Persze a szünetmentes nem indítható csak úgy újra. Pláne, ha a kommunikációs kártya már nem is látja. De túl vagyok rajta és a firmware downgrade-en is. Kezdem megtanulni a leckét is így 37 évesen (Vadász, vadász, te...). Szóval legközelebb inkább skip-pelem a firmware upgrade-et. Mára ennyi. Szombaton megint egész nap dolgozom majd. Jövő héten Esztergomi kitérő.

Processzor achitectura - öregszem

Tóth Attila MD 2014 October 11, Saturday

Az első jel az volt, amikor a Philips által biztosított virtuális környezet mindenféle fatal error-ral nem volt hajlandó elindulni a VMWare kliensben. Kibukott, hogy bizony az Athlon MP az oka. Pontosabbat nem tudtak. Nade egy virtuális környezet, ami amúgy bármin el kéne induljon - maximum lassabban - ahol fut a virtuális kliens? Erre nyeltem egyet és ment egy Dell desktop masinára. Amit adott esetben kihúz a konnektorból a takarító. Vagy rosszabb/jobb esetben úgy teszik fel az asztalra hétvégén, hogy feszülnek a bedugott vezetékek (párnába sikítanék).
Aztán a következő alarmírozó jel néhány hónapja bukkant fel. A szív MR kiértékelő program a Safenet Sentinel megoldást használja. Úgy emlékszem ezt használta a Graphisoft is. Nagyon verzatilis: lehet lock-olni a software-t MAC address-re, windows hálózati névre és termlészetesen USB-s hardver kulcsra. Tök okos: mi floating license-eket használunk. Akárhonnan futtatható - VPN-en belül. Ha pedig elutaznál oda, ahol nincs internet, akkor van egy ilyen: hogy commuter license. Ilyenkor lekéri a szerverről a licenszt egy általad beállított időtartamra, és addig nem kell kapcsolat a szerverrel. Maximum 1 hónap lehet, az alap 1 nap. Ha nem adod vissza a licenszt időben, akkor 1 hónap után magától "visszakerül" és a helyi elveszti a hitelességét. Ezt a mechanizmust szerettem, mert külföldön vagy bizonytalan internet kapcsolattal is használható maradt. Na ez a commuter mechanizmus előző év vége felé elkezdett nem működni. Teszteltem én is és úgy tűnt, hogy az a baj, hogy az Athlon MP szerver 32 bites, a kliensek meg 64bitesek. Bár némelyik 64bites gépre 32bit-es Win 7-et telepítettem, mert csak 4G memória van bennük. De sajnos kiderült, hogy nem ilyen egyszerű. Konkrétan a szerverrel van a baj. A software egyszerűen nem működik jól. És most már biztos vagyok benne, hogy nem a 32bit, hanem az Athlon MP architectura miatt.
Most azt javasolta a cég, hogy: "nem lehetne-e esetleg lecserélni a szervert?" Ezt úgy fordítanám le, hogy nem lesz kijavítva. Hát a válaszomban azt válaszoltam, hogy nem nagyon, csak drágán. File server is egyben, remote management kártyával, hardware-es RAID kártya, BIOS szintű hozzáféréssel. De, ami a legfontosabb: egy rakat pótalkatrésszel. Tudok nekik részletes alkatrész listát írni, hogy mennyibe kerülne ez aktuálisan újonnan.
De most jött a harmadik jel: 4.2-ről 4.3-ra frissítettem a libreoffice-t a gépen és nem hajlandó elindulni a következő hibaüzenettel: fatal error: extension in synchronize.
Az ok sokkoló:
"LibreOffice 4.3 is not usable on < SSE2 CPU"
A jelenleg terjesztett 4.3-as windows libreoffice binárisokat Visual Studioval fordítják, SSE2 támogatással. Ezt a mondatot kiemelném:
"Some arguments have started regarding the need to be able to compile LibreOffice on such old hardware, here an AMD K7 whose production started in mid-1999 and was discontinued in 2005, 9 years before LibreOffice 4.3 was released."
Az Athlon K7 bizony obsolete. Na persze ha Gentoo lenne még mindig rajta, akkor fordulna forrásból SSE2 nélkül. De hát ez egy Windows 7 Enterprise 32bit. Szóval ez van. Az Athlon MP obsolete. 9 éve discontinued. És még mindig hogy megy! Nincs kedvem nyugdíjazni. Mondjuk ez legyen a legnagyobb gondom az életben. Úgyis csak egy szerver. Az OpenOffice még mindig megy. Úgy látszik annak a windows binárisait nem SSE2 flag-gel fordítják. Legalábbis még egy ideig.
Esetszámláló: 962. Időközben lett még 2 plusz kiértékelő gép. Hardveresen harmonizálnak a másik kettővel. Valamikor cserélnem kéne a Cisco Catalyst switch-eket. A szerveren meg áttérni bonding-ról teamd-re. Az egy kis kiesést fog jelenteni. Sikerült frissíteni a Tikiwiki-t 12.2-ről 13.0-ra. A böngésző cache megtréfált az új design-nal.

2014-es bejegyzés

Tóth Attila MD 2014 January 26, Sunday
Miután nyáron újra elkezdtem kajakozni, vettem egy használt Orca-t. Nagyon jó érzés volt evezni és szerencsére nem volt gondom megülni a hajót. Régóta terveztem, hogy újra síelek. Gellér Laci unszolására csatlakoztam a munkahelyi kezdeményezéshez és nagyon jót síeltünk. Lackenhof Sporthotel volt a bázis, de a hóhelyzet miatt átmentünk Hochkarba, ami a környező viszonyokhoz képest síelhető volt. Legközelebb Lavor meghívására Franciaország következik. Szerencsés vagyok. Most Hajni síel Nassfeldben a családdal, remélem épségben hazaérnek. Biztosítást kötöttem, de itthon hagytam. Nem volt rá szükség. A csapatból viszont volt egy lábtörés. Sajnos. Karácsonykor meglátogatott minket Csabi. Jó volt látni. A Google Glasst nem lehetett összelőni magyarországi Google account-tal rendelkező Androidos telefonnal. Valódi többfelhasználós üzemmód pedig még nincs. A Gentoo rendszereimen az ünnepek alatt áttértem openrc-ről systemd initre. Hát nem volt kis menet. De azért nem panaszkodom. Most úgy érzem lépést tartok a trendekkel. A benti gépeken költöztetem az archivumot az egyik desktopról központi szerverre. A hardver régi, de a RAID kártyára tettem néhány 2Tb-os vinyót. Távmenedzsment kártya fontos, hogy bármikor lehessen piszkálni. A másolást megszakítottam, hogy a TDK-sok tudjanak dolgozni az absztraktokon. Szuper TDK-saink vannak. Alig várom már a bécsi kongresszust. Két gépet XP-ről Win 7-re fogok frissíteni, ha végeztem a másolással. Jövő héten már jön az első előadás. Esetszámláló: 915. A Tikiwiki-t többszöri nekifutásra upgradeltem végül 10.5-ről 12.0-ra. Csabi blogjában kitette a html tag-eket. IRC-n kaptam segítséget. Végre sikerült a css-t is berhelnem, hogy a footer ne legyen picit szélesebb a kelleténél. Aly & Fila FSOE 324: király.

Régóta nem posztoltam már

Tóth Attila MD 2013 July 22, Monday
Esetszámláló: 871. Sok víz lefolyt a Dunán. Sokminden történt. Például AGFA PACS upgrade. Quench-elt az MR, de az upgrade elmaradt. Szerver upgrade viszont volt. A Dual Athlon MP architectura nagyon egzotikus volt, de már lassan fordított. Most tartalék. Az új dual Xeon hasít. És legalább nem gyorsabb a laptopom. Offsite backup-ot is csináltam. PHP 5.4 upgrade fogós. Squirrelmail-el voltak problémák. Megoldódni látszik. Upgrade-eltem a Dadabik-et és a PhpScheduleIt-et is. Dadabik-es lesz a szív MR regiszterünk. Kapunk új rezidenseket is. A zenei ízlésem a régi. Mostanában több trance-et hallgatok megint. Rendszeresen futok és több, mint 10 év után újra elkezdtem evezni. Már 4 előadás van kilátásban őszre (Sopron, Eger, Budapest, Szolnok). Eddig 1 hét szabi volt. A Balaton Soundra a Lavor segítségével jutottam el. A Wellamarin-os szállást én intéztem. Istenien éreztük magunkat. Végre hallottam élőben Armin van Buurent. De voltunk Nervo-n, Alesso-n. Miért tették délutánra az Above & Beyond-ot? Jó volt a kis társasággal bulizni. Levontunk azért egy tanulságot: jövőre 1-2 nappal tovább foglalom a szállást levezetésnek. Ja és az eltelt idő alatt sajnos búcsút intettem a PalmOS-nek és beálltam az Android-osok táborába. Még két hét szabi augusztusban, benne egy hétvégi csapatépítés Kenesén. Azt várom már.

Zenés esetszámláló bejegyzés

Tóth Attila MD 2011 June 13, Monday
Esetszámláló: 684. Ajánlott zene: Dougal and Gammer feat Nikki Mak - Everytime I Hear Your Name (Dougal & Gammer rulez), Ham & DMO - In Your Eyes (Bonkers 17 rulez), Ham - Scream Your Heart Out, Sy & Technikore - The Nerve Centre (the only way to stop the beat...), Joey Riot & The Ripper - Hypnomatic, Scott Brown - Neckbreaker (Essential Platinum Remix) (a remix-et Dougal és Gammer követte el...). Szerverek kiporszívózva. Jövő héten költözés az új helyre. Felújítás után nem kerülnek már vissza: maradnak ott, ahova valók. Vasárnap csak egy akut volt, János Kórház szerencsére csendben maradt. A Pünkösd hétfő is laza eddig. Tikiwiki 7.0-ásra frissült. Elpattant egy húr, úgyhogy neki álltam CSS-t editálni, hogy helyrepofozzam a design-t. Most meg vagyok vele elégedve.

Helyzetjelentés

Tóth Attila MD 2011 June 06, Monday
Jövő héten ismét behívósság. Plusz még Pünkösd hétfő is. Remélem a János Kórház CT-je nem adja elő a szokásos "meghibásodást". Mit mondjuk előző évben is. A múlt hét tűrhető volt. Hétvégén nem jött el egy egész család, így időben végeztem. Volt időm biztonsági mentésre. Bár még nem végeztem. Jövő hétvégén jön a Tanár. Előzőleg már ment a nyomtatás. Most fix DHCP-s IP-t kap a nyomtató, szóval mennie kell. Azért bekukkantok majd, még ha nem is hívnak be. Utána való hétvégén kiköltözök. Közeledik a szobák nyári felújítása. Kiporszívózom a szervert és megy a másik épületben a szerver szobába. Ami tulajdonképpen egy tetőtéri helység split klímával. De legalább nem átjáróház. Utána pedig szúrok egy Heidelberg-Brüsszel-Madrid kombót. Nyáron irány Amerika Csabihoz. Igaz egyedül, de jól fogom érezni magam. Esetszámláló: 677.

Újabb hét

Tóth Attila MD 2011 March 21, Monday
Esetszámláló: 636. Elfogadták az EHRA EuroPace 2011-re a sportoló absztraktot poszternak. Pedig inkább az ESC2011-re való, de mind1. Ezért júniusban megyek Madridba. Ha az ESTI2011-re is elfogadják a másikat, akkor Heidelbergből utazok Madridba. Az ESC Párizsban lesz, de csak augusztus végén. 6 óra múlva nem vagyok behívós. 15-én a hullám tetején voltam, két napra rá hullámvölgyben. Kazahsztánban hideg van állítólag.

Áramszünet előtt

Tóth Attila MD 2011 March 06, Sunday
Esetszámláló: 619. Hétfőn délelőtt visszaterhel az ELMŰ a korábban lopás miatt sérülés kapcsán felújított transzformátor helységre az ideiglenes transzformátorról. Nyugis hétvége. Biztonsági mentésekre is van idő.

Newest Blog Posts

  1. Tiki 14, esetszámláló 1003, SSD projekt
  2. Processzor achitectura - öregszem
  3. 2014-es bejegyzés

Switch Language